Μήνυμα του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς



Αγαπητά μου παιδιά, σεβαστοί δάσκαλοι, φίλοι γονείς
Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, βρίσκει τη χώρα σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, μια συγκυρία που δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και τον πολύπαθο χώρο της παιδείας.
Οι δυσκολίες της χώρας μας και οι θυσίες που απαιτούν, μετάλλαξαν την φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας όπως την γνωρίζαμε κατά τις 3 προηγούμενες δεκαετίες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος και μαζί του περιόρισαν αισθητά και τις ανθρωποκεντρικές υποδομές της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω κανέναν από τους τομείς προσφοράς του κράτους προς το κοινωνικό σύνολο, θα
τολμούσα να πω ότι ο χώρος της παιδείας είναι από τους σημαντικότερους αν όχι ο σημαντικότερος γιατί αποτελεί το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Τα κενά και οι δυστοκίες που δημιουργούνται από την κεντρική διοίκηση στην εκπαίδευση, καλείται να το καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και στην καθημερινή στήριξη για την λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στους Καλλικρατικούς Δήμους.
Η κάλυψη βέβαια των αναγκών των σχολείων, από την πλευρά μας για την καλύτερη λειτουργίας τους, δυσχεραίνεται από την ευρύτερη οικονομική δυσπραγία σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για το κεντρικό κράτος αλλά και τους Δήμους.
Παίρνουμε δηλαδή αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, χωρίς πόρους που αντιστοιχούν στην αρμοδιότητα, αλλά κυρίως μειώνονται και όλοι οι άλλοι πόροι φτάνοντας τελευταία στο 60% του γενικού συνόλου τους, αφαιρώντας μας το δικαίωμα στο να καθορίσουμε προτεραιότητες και απλώς να βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης.
Από την πλευρά μας πάντως, κατά την περυσινή χρονιά προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων του Δήμου μας, εκπονώντας ένα σχέδιο που μέσω των σχολικών επιτροπών, και με την αμέριστη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών μας, εφαρμόστηκε με την ελάχιστη δυνατή απόκλιση.
Για φέτος, από τους καλοκαιρινούς μήνες με την λήξη της προηγούμενης εκπαιδευτικής χρονιάς, εργαζόμαστε ώστε τυχόν παραλείψεις από την περυσινή χρονιά να διορθωθούν και τα σχολεία μας να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Για μας όλους στον Δήμο Φυλής, η παιδεία, όπως έχω πει και στο παρελθόν, πρέπει να αποτελέσει τη βάση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής, ενός σχεδίου με κέντρο των άνθρωπο για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης προοπτικής για την τοπική κοινωνία.
Εμείς ως δημοτική αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια των παιδιών μας που κάθε χρόνο μας κάνουν περήφανους με της επιτυχίες τους, αναπτερώνοντας τις ελπίδες μας για το μέλλον του Δήμου μας.
Τέλος, στα παιδιά μας – στο μέλλον του τόπου μας – αλλά και στους γονείς και τους δασκάλους τους, εύχομαι ολόψυχα η νέα σχολική χρονιά να είναι ακόμα ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, μιας γνώσης ουσιαστικής που θα προάγει το ανθρώπινο πνεύμα προς όφελος του συνόλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια