Προς αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων

xyta fylis ano liosia

Mέσω μιας νεοσυσταθείσας Διαρκούς Εκτελεστικής Γραμματείας, διασφαλίζεται η επιτάχυνση του νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, η κατάρτιση του προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, όπως επίσης και η μεταφορά κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΕΡΑΑ), για την ενίσχυση των δράσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, όπως αποφάσισε η διϋπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση
εφαρμογής του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων.
Η επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη και με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρου Καλογιάννη και εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, η επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση μιας Διαρκούς Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης και συντονισμού των έργων που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων και σε καθημερινή βάση θα συντονίζει την πορεία των έργων στον τομέα της διαχείρισης, έκανε γνωστό στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε επίσης, ότι η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού θα γίνει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες ενώ εκτίμησε πως στους επόμενους έξι μήνες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και το πρόγραμμα πρόληψης αποβλήτων. Για το ενδεχόμενο αλλαγής στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ, όπως για τις περιπτώσεις της Κερατέας και του Γραμματικού, ο υπουργός παρέπεμψε στην επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδιασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ παρακολουθεί, συντονίζει, επιβλέπει και, όπου χρειαστεί, θα παρέχει τη στήριξή του στις περιφέρειες και τους δήμους, οι οποίοι είναι και οι καθ ύλην αρμόδιοι.
Ερωτηθείς για την συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο κ. Καλαφάτης επιβεβαίωσε την πολύ καλή σχέση και συνεργασία σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να διασφαλιστεί με πληρότητα η προστασία του περιβάλλοντος και να εξυπηρετηθούν με αποτελεσματικότητα οι πολίτες», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Επεσήμανε δε ότι το ΥΠΕΣ, μέσω της διάθεσης κοινοτικών πόρων, πρόκειται να κινητοποιήσει τους περιφερειάρχες, τους γενικούς γραμματείς και τους δημάρχους, προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, να προχωρήσουν στις αντίστοιχες χωροθετήσεις και υλοποιήσεις έργων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προστίμων τα οποία βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα επιβαρύνουν τους δήμους. «Αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να μην εκτεθεί και όλες οι επιπτώσεις μιας αδιάφορης πολιτικής να μην πέσουν επάνω στους πολίτες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης χαρακτήρισε ώριμα για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και την περίπτωση της Εγνατία Α.Ε., η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο κλείσιμο ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων), προσφέροντας τη χρηματοδότηση μέσω ΕΠΕΡΑΑ, αλλά και την τεχνική υποστήριξη αλλά «δυστυχώς, δεν υπήρξε προθυμία από πλευράς δήμων για τη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια