Λήψη απόφασης επί της διαδικασίας εισόδου ιδιωτικών απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής»

Θέμα: 
«Λήψη απόφασης επί της διαδικασίας εισόδου ιδιωτικών απορριμματοφόρων στον       ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής»


Σχετ:  Η από 9.7.2012 γνωμοδότηση του νομικού συνεργάτη.

Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, οι δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ με δημοτικά απορριμματοφόρα είτε σε περίπτωση που δεν διαθέτουν επαρκή στόλο με απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες.
Μέχρι την 31-12-2011 οι δήμοι κατέβαλαν για την διάθεση των απορριμμάτων τους ποσοστό 6% επί των καθαρών εσόδων τους, οπότε τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα που μετέφεραν απορρίμματα από δήμους εισήρχοντο ατελώς στον ΧΥΤΑ (σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλ. μετέφεραν απορρίμματα από ιδιωτικούς φορείς κατέβαλαν ποσό αντιστοιχούν σε 60 ευρώ/τόνο).
Προκειμένου να γίνεται διάκριση μεταξύ των ιδιωτικών απορριμματοφόρων που μεταφέρουν απορρίμματα από δήμους από αυτά που μεταφέρουν απορρίμματα από ιδιωτικούς φορείς έπρεπε να είναι εφοδιασμένα
με ειδικά έντυπα καλούμενα «εντολές μεταφοράς ιδιωτικών απορριμμάτων». Τα έντυπα αυτά εκδίδονται από τον ΕΔΣΝΑ και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιγραφούν ή να παραποιηθούν από οποιονδήποτε καθότι:
α.είναι πρωτότυπα αφού υπογράφονται από την εκδίδουσα εντεταλμένη υπάλληλο του ΕΔΣΝΑ
β.φέρουν μοναδικό κωδικό αριθμό (bar code).
γ.έχουν συγκεκριμένη χρονική ισχύ μιας (1) εβδομάδας, μετά την πάροδο της οποίας ακυρώνονται αυτόματα και οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να τις επιστρέψουν στον ΕΣΔΝΑ. Ακυρώνονται, επίσης, όλες οι εντολές μεταφοράς που χρησιμοποιούνται απορριμματοφόρα που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ, οπότε και στις δύο περιπτώσεις (είτε λήξουν είτε χρησιμοποιηθούν) δεν υπάρχει δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους. Όλες οι «εντολές μεταφοράς» αρχειοθετούνται και φυλάσσονται. Οι «εντολές μεταφοράς» παραδίδονται σε εντεταλμένους εκπροσώπους των δήμων κάθε Παρασκευή. Η ποσότητα των «εντολών μεταφοράς» που διατίθενται σε κάθε δήμο προσδιορίσθηκε με φειδώ, ύστερα από απόφαση του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ, ανάλογα με τις ποσότητες των παραγομένων απορριμμάτων, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Κάθε «εντολή μεταφοράς» πρέπει να υπογράφεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον εντεταλμένο υπεύθυνο καθαριότητας και να παραδίδεται στον οδηγό του ιδιωτικού απορριμματοφόρου μετά την φόρτωση του οχήματος.
Το καθεστώς αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.
Με την υπ΄αριθμ. 52546/ΦΕΚ 2854/16-12-2011 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών για την «Σύσταση Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής» προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό των ετήσιων εισφορών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν3854/2010, ήτοι:
«Η ετήσια εισφορά των δήμων και κοινοτήτων, προς τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), που προβλέπονται στο άρθρο 12 παρ. 2 του ν.1650/1986, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του ν.3536/2007 (ΦΕΚ 1909 Β’), καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Φο.Σ.Δ.Α., με βάση το κόστος των παρεχόμενων προς τους δήμους και κοινότητες υπηρεσιών, ήτοι ευρώ ανά τόνο, και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο ή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων υπολειμμάτων τους από τα Κ.Δ.Α.Υ.»
Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ως άνω απόφασης για την σύσταση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.: «Μέχρι την αναλυτική κοστολόγηση των υπηρεσιών του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., με την οποία θα καθορισθεί η οριστική τιμή, ορίζεται τιμή σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, ανεξάρτητα από τις εγκαταστάσεις στις οποίες αποθέτουν τα απόβλητα οι Δήμοι του Νομού Αττικής».
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, της χρέωσης δηλ. των δήμων ανάλογα με τις ποσότητες των μεταφερομένων φορτίων, υπάρχει δυνατότητα κατάργησης των «εντολών μεταφοράς», καθ’ ότι όλα τα εισερχόμενα δημοτικά απορρίμματα, ανεξαρτήτως αν εισέρχονται με δημοτικά ή ιδιωτικά οχήματα, θα χρεώνονται στον κάθε Δήμο.
Προκειμένου να γίνεται  διάκριση, πλέον, των ιδιωτικών απορριμματοφόρων που μεταφέρουν δημοτικά απορρίμματα, για να χρεώνονται σύμφωνα με το τέλος που έχει προσδιορισθεί για τους υπόχρεους δήμους, θα εφοδιάζονται με «βεβαιώσεις μεταφοράς δημοτικών απορριμμάτων». Οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται μία φορά κάθε μήνα από τον ΕΔΣΝΑ, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων δήμων, ώστε να φέρουν τον ειδικό κωδικό αριθμό (bar code) και να είναι μοναδικές, θα υπογράφονται, όμως, μόνο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον εντεταλμένο υπεύθυνο καθαριότητας, ώστε να διατηρηθεί το πρωτότυπό τους, την ευθύνη, όμως, του πλήθους, της διάθεσης και της διακίνησής τους καθώς και του είδους, της προέλευσης και της ποσότητας των μεταφερομένων φορτίων θα έχει αποκλειστικά ο δήμος που θα τις παραλαμβάνει. Κατά τα λοιπά θα ισχύει η διαδικασία που προβλεπόταν για τις «εντολές μεταφοράς», πλην του ελέγχου των συμβάσεων που συνάπτουν οι δήμοι με τους ιδιώτες μεταφορείς.
Ως προς τα ΚΔΑΥ θα ισχύσει ανάλογη διαδικασία χρέωσης του Δήμου για το διατιθέμενο υπόλειμμα. Στην περίπτωση αυτή οι «βεβαιώσεις μεταφοράς» θα υπογράφονται από τον πρόεδρο ή τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΔΑΥ.
Ως προς την χρέωση των φορτίων θα ισχύσουν τα εξής:
Α. Τα φορτία που θα διατεθούν από τους Δήμους θα χρεωθούν σε αυτούς κατά την εκκαθάριση των οφειλών τους.
Β. Τα υπολείμματα που θα διατεθούν από τα ΚΔΑΥ θα χρεωθούν στους Δήμους από τους οποίους προέρχεται, σύμφωνα αναλυτικά στοιχεία που θα κοινοποιήσουν στον ΕΣΔΝΑ για τις ποσότητες των υπολειμμάτων που διαθέτουν στον ΧΥΤΑ Φυλής ανά δήμο που εξυπηρετούν. Από το σύνολο των εισερχομένων υπολειμμάτων θα γίνεται κατανομή σε κάθε Δήμο, βάσει ποσοστού υπολείμματος που αντιστοιχεί σε κάθε κάδο, το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Προς τον σκοπό αυτό ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με το ΕΚΠΑ. Το πόρισμα, βάσει του οποίου θα καθοριστεί το ποσοστό υπολείμματος θα πρέπει να έχει παραδοθεί στα χέρια του ΕΔΣΝΑ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση των εισφορών των Δήμων. Εν ολίγοις, κάθε Δήμος θα χρεώνεται με βάση το ποσοστό του υπολείμματος επί των ποσοτήτων απορριμμάτων που εισήλθαν στο ΚΔΑΥ. Αν λχ το ποσοστό υπολείμματος καθοριστεί σε 30%, για κάθε 100 τόνους απορριμμάτων που ανακύκλωσε κάθε Δήμος, θα χρεώνεται για 30 τόνους υπολείμματος.
Αν ένα ΚΔΑΥ μεταφέρει πλεονάζουσες ποσότητες, που δεν αντιστοιχούν σε κάποιον Δήμο – μέλος του ΕΔΣΝΑ, η χρέωση των ποσοτήτων αυτών θα γίνει κατευθείαν στο ΚΔΑΥ, στην τιμή των ιδιωτικών απορριμμάτων, ήτοι 60 ευρώ ανά τόνο. Μάλιστα, αν ένα ΚΔΑΥ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις υπερβάλλουσες ποσότητες, θα δύναται ο ΕΔΣΝΑ να επιβάλλει ποινή, έως και 20 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή η συνολική χρέωση των αδικαιολόγητων ποσοτήτων να ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά τόνο.
Τέλος, εν όψει της αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και του καθορισμού της εισφοράς των Δήμων για το έτος 2013, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή λάθρας εισόδου απορριμμάτων (εκτός Αττικής). Για το σκοπό αυτό πρέπει, στο πλαίσιο σύμβασης με Α.Ε.Ι., να καθοριστεί η εκτιμώμενη ποσότητα  απορριμμάτων κάθε Δήμου, ώστε τυχόν υπερβάλλουσες ποσότητες να χρεώνονται επιπλέον. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο στους Δήμους να μειώσουν τα απορρίμματα, προωθώντας έτσι την ανακύκλωση στην πηγή.
Κατόπιν των ανωτέρω εισηγούμαι την λήψη της εξής απόφασης:
Τροποποιείται η διαδικασία εισόδου ιδιωτικών απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής ως εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη:
1.την υπ΄αριθμ. 52546/ΦΕΚ 2854/16-12-2011 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών για την «Σύσταση Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής», σύμφωνα με την οποία για τον υπολογισμό των ετήσιων εισφορών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν3854/2010, ήτοι:
«Η ετήσια εισφορά των δήμων και κοινοτήτων, προς τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.), που προβλέπονται στο άρθρο 12 παρ. 2 του ν.1650/1986, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του ν.3536/2007 (ΦΕΚ 1909 Β’), καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Φο.Σ.Δ.Α., με βάση το κόστος των παρεχόμενων προς τους δήμους και κοινότητες υπηρεσιών, ήτοι ευρώ ανά τόνο, και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο ή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων υπολειμμάτων τους από τα Κ.Δ.Α.Υ.»
2.το άρθρο 3 της ως άνω απόφασης για την σύσταση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., σύμφωνα με το οποίο «Μέχρι την αναλυτική κοστολόγηση των υπηρεσιών του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., με την οποία θα καθορισθεί η οριστική τιμή, ορίζεται τιμή σαράντα πέντε (45) ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, ανεξάρτητα από τις εγκαταστάσεις στις οποίες αποθέτουν τα απόβλητα οι Δήμοι του Νομού Αττικής».
Καταργείται η διάθεση «εντολών μεταφοράς», καθ’ ότι όλα τα εισερχόμενα δημοτικά απορρίμματα, ανεξαρτήτως αν εισέρχονται με δημοτικά ή ιδιωτικά οχήματα, θα χρεώνονται στον κάθε Δήμο.
Προκειμένου να γίνεται  διάκριση των ιδιωτικών απορριμματοφόρων που μεταφέρουν δημοτικά απορρίμματα, για να χρεώνονται σύμφωνα με το τέλος που έχει προσδιορισθεί για τους υπόχρεους δήμους, θα εφοδιάζονται με «βεβαιώσεις μεταφοράς δημοτικών απορριμμάτων». Οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται μία φορά κάθε μήνα από τον ΕΔΣΝΑ, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων δήμων, ώστε να φέρουν τον ειδικό κωδικό αριθμό (bar code) και να είναι μοναδικές, θα υπογράφονται, όμως, μόνο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον εντεταλμένο υπεύθυνο καθαριότητας, ώστε να διατηρηθεί το πρωτότυπό τους, την ευθύνη, όμως, του πλήθους, της διάθεσης και της διακίνησής τους καθώς και του είδους, της προέλευσης και της ποσότητας των μεταφερομένων φορτίων θα έχει αποκλειστικά ο δήμος που θα τις παραλαμβάνει. Κατά τα λοιπά θα ισχύει η διαδικασία που προβλεπόταν για τις «εντολές μεταφοράς», πλην του ελέγχου των συμβάσεων που συνάπτουν οι δήμοι με τους ιδιώτες μεταφορείς.
Ως προς τα ΚΔΑΥ θα ισχύσει ανάλογη διαδικασία χρέωσης του Δήμου για το διατιθέμενο υπόλειμμα. Στην περίπτωση αυτή οι «βεβαιώσεις μεταφοράς» θα υπογράφονται από τον πρόεδρο ή τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΚΔΑΥ.
Ως προς την χρέωση των φορτίων θα ισχύσουν τα εξής:
Α. Τα φορτία που θα διατεθούν από τους Δήμους θα χρεωθούν σε αυτούς κατά την εκκαθάριση των οφειλών τους.
Β. Τα υπολείμματα που θα διατεθούν από τα ΚΔΑΥ θα χρεωθούν στους Δήμους από τους οποίους προέρχεται, σύμφωνα αναλυτικά στοιχεία που θα κοινοποιήσουν στον ΕΣΔΝΑ για τις ποσότητες των υπολειμμάτων που διαθέτουν στον ΧΥΤΑ Φυλής ανά δήμο που εξυπηρετούν. Από το σύνολο των εισερχομένων υπολειμμάτων θα γίνεται κατανομή σε κάθε Δήμο, βάσει ποσοστού υπολείμματος που αντιστοιχεί σε κάθε κάδο, το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Αν ένα ΚΔΑΥ μεταφέρει πλεονάζουσες ποσότητες, που δεν αντιστοιχούν σε κάποιον Δήμο – μέλος του ΕΔΣΝΑ, η χρέωση των ποσοτήτων αυτών θα γίνει κατευθείαν στο ΚΔΑΥ, στην τιμή των ιδιωτικών απορριμμάτων, ήτοι 60 ευρώ ανά τόνο. Μάλιστα, αν ένα ΚΔΑΥ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις υπερβάλλουσες ποσότητες, θα δύναται ο ΕΔΣΝΑ να επιβάλλει ποινή, έως και 20 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή η συνολική χρέωση των αδικαιολόγητων ποσοτήτων να ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά τόνο.
Τέλος, εν όψει της αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και του καθορισμού της εισφοράς των Δήμων για το έτος 2013, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή λάθρας εισόδου απορριμμάτων (εκτός Αττικής), δια του καθορισμού της εκτιμώμενης ποσότητας απορριμμάτων που παράγονται από κάθε Δήμο (ή ανά γεωγραφική ενότητα). Ο καθορισμός θα γίνει από ΑΕΙ. Οι υπερβάλλουσες ποσότητες απορριμμάτων θα χρεώνονται επιπλέον, με απόφαση που θα λάβει το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ.
                                                                       
                                                                               Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΑΑ

                                                                      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΝΗΜΑΤΙΔΗΣ
                                                                           ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια