Ανενόχλητοι οι εισβολείς στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων



Πάνω από 2.000.000 ευρώ κόστισαν οι ζημιές της μαφίας των σκουπιδιών
Του Κωστα Ονισενκο
Επικίνδυνη κατάσταση περιγράφεται από τους υπαλλήλους του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων σχετικά με την παρουσία και τη δράση παράνομων μεταναστών και τσιγγάνων μέσα στον χώρο της συλλογής απορριμμάτων. Οι ρακένδυτοι εισβολείς μπαίνουν στον ΧΥΤΑ για να αφαιρέσουν μέταλλα και άλλα πεταμένα αντικείμενα, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία της μονάδας.
Η ιστορία δεν είναι καινούργια, όμως τελευταία γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση. Πολλάκις ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν ασκήσει πιέσεις στην αστυνομία για τη φύλαξη του χώρου. «Επεσήμανα με επιστολή μου στον υπουργό Δημοσίας Τάξεως τα μείζονα προβλήματα που δημιουργούνται από τα περιστατικά βίας και καταστροφών στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Δεν
είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σγουρός. «Ο υπουργός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, σε λίγο ο ΧΥΤΑ θα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Εχει την υποχρέωση να διαφυλάξει την ασφάλεια των εργαζομένων. Εχω καταθέσει όλα τα στοιχεία στην κυβέρνηση και προτίθεμαι να προσφύγω και στη Δικαιοσύνη». Από την πλευρά τους, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι υπάρχει 24ωρη φύλαξη του χώρου με δύο περιπολικά.

Κλοπές καλωδίων

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, από τις αρχές του 2012 ο αριθμός των ρακοσυλλεκτών εκτινάχθηκε, ενώ –εκτός από την αφαίρεση σκουπιδιών– γίνονται και οργανωμένες κλοπές σε υλικό που ανήκει στον ΕΔΣΝΑ, όπως καλώδια ρεύματος, αλουμινένια πλαίσια παραθύρων από κτίρια κ.ά. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην «Κ» ο γ.γ. του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΣΔΝΑ και πρόεδρος εργαζομένων του ΧΥΤΑ Γιώργος Χάρδας, ξεπερνάει τα δύο εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών που έχει υποστεί ο φορέας από τη δράση των ομάδων. Περίπου 800.000 - 900.000 δόθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών που προκαλούν οι ρακοσυλλέκτες, 400.000 ευρώ κόστισαν τα υλικά που έχουν κλαπεί κατά καιρούς από τις εγκαταστάσεις, ενώ σε 500.000 υπολογίζεται το κόστος των μηχανημάτων που πυρπολήθηκαν από τους Ρομά στα επεισόδια της 19ης Μαρτίου 2011.
Η διοίκηση του ΧΥΤΑ ύψωσε τον φράχτη γύρω από τη μονάδα, καθ’ υπόδειξιν της αστυνομίας, για να αποτρέψει τις εισβολές. Αυτό, ωστόσο, δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς οι ρακοσυλλέκτες κόβουν τα συρματοπλέγματα και μπαίνουν μέσα. Οι διάφορες ομάδες, κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, αλλά και Ασιάτες, ιδίως Πακιστανούς, έχουν μοιράσει τα «πόστα». Το απόγευμα, αν κάποιος καταφέρει να πλησιάσει τους ρακοσυλλέκτες χωρίς να δεχθεί επίθεση, μπορεί να δει την «αλυσίδα παραγωγής». Γυναίκες και νέοι άντρες, ακόμα και παιδιά, ξεσκαρτάρουν τα σκουπίδια, ενώ οι άντρες τα μεταφέρουν σε αυτοσχέδιες μοτοσικλέτες και καροτσάκια.
Οπως περιγράφουν εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, «κουμάντο» στην περιοχή έκαναν οι Ρομά από τα Βαλκάνια. Πριν από λίγα χρόνια και οι Πακιστανοί μπήκαν στη δουλειά, ως «βοηθοί» των Αλβανών. Οταν οι Ασιάτες άρχισαν να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο «στην αγορά», ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις, με αποκορύφωμα τη δολοφονία πατέρα και γιου από το Πακιστάν, στις 8/4/11, στον πρόχειρο καταυλισμό Τσιγγάνων που είχε στηθεί λίγα μέτρα από τον ΧΥΤΑ. Ως δράστης της δολοφονίας συνελήφθη Ρομά από την Αλβανία, ενώ ο καταυλισμός κατεδαφίστηκε από την αστυνομία. Μέσα στα μπάζα μπορούσε να διακρίνει κανείς κάλυκες από τα όπλα που χρησιμοποιούσε η μαφία των σκουπιδιών. Από τις αρχές του 2012 τα προβλήματα επανήλθαν αυτούσια...
«Με τη δεύτερη αναθεώρηση του προϋπολογισμού ψηφίστηκε η αναμόρφωση του κονδυλίου για τη φύλαξη του ΧΥΤΑ από 50.000 σε 300.000 ευρώ ως ένα από τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Αναστάσιος Ζαννιάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Είθε.
πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια