Πελοπόννησος: .. .και στη Φυλή όπως άλλωστε γινόταν μέχρι τώρα!!!




Τι κεραμίδα είναι αυτή στο σημερινό δημοσίευμα του ΕΘΝΟΣ.gr "...Κατά τη μεταβατική περίοδο, τα απορρίμματα των κοντινών στην Αττική δήμων θα πηγαίνουν μάλλον στη Φυλή (όπως άλλωστε γινόταν μέχρι τώρα)..." 
Γινόταν κάτι τέτοιο; Από πότε;  Με την έγκριση του ΕΔΣΝΑ ή  του ΕΣΔΚΝΑ;
προχωράμε παρακάτω: 
1. Το πρωτοποριακό του ανταγωνιστικού διαλόγου είναι ότι χωράει ότι ήθελε προκύψει.  Τώρα  και η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα αποτελέσει μέρος της τελικής λύσης. Όπως π.χ, η μεταφορά απορριμμάτων στη Φυλή και άλλα πολλά.
2.Το αναμενόμενο και όχι πρωτοποριακό είναι ο διάλογος να περιορίζεται μεταξύ των ολίγων.   
3. διατυπώνεται  ένα  ερώτημα  "είναι νόμιμη η μεταφορά απορριμμάτων από Πελοπόννησο στη Φυλή;" Για όποιον βολεύεται με την επίφαση  νομιμότητας, η απάντηση  είναι " ναι και αυτό μπορεί να γίνει, δεν απαγορεύεται " ( Καλλικράτης 2,  τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Παπαδήμου).  
   
αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ. gr 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ψάχνουν λύση για τα απορρίμματα

ΔΈΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΉ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΊΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΏΝ. ΜΈΧΡΙ ΤΑ ΤΈΛΗ ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ Η ΕΞΕΎΡΕΣΗ ΧΏΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ. ΤΙ ΕΞΕΤΆΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΊ ΔΉΜΟΙ

Από τις 30 Ιουνίου έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο και όπως τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να παραταθεί η λειτουργία τους (φωτογραφία αρχείου)  
Από τις 30 Ιουνίου έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο και όπως τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να παραταθεί η λειτουργία τους (φωτογραφία αρχείου)
Προσπάθειες για να λυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας, αυτό της Πελοποννήσου, καταβάλλουν τα συναρμόδια υπουργεία, η περιφέρεια και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει επίσημη πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για το θέμα συνεδριάζει σήμερα στην Τρίπολη ο περιφερειακός φορέας διαχείρισης (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου.

Η εξεύρεση των χώρων έχει μεγάλη σημασία καθώς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΚΑ, συμφωνήθηκε η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελέσει μέρος της τελικής λύσης. Την πρόταση κατέθεσε στο τραπέζι ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος και παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες. Ο κ. Καλαφάτης δεσμεύτηκε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την έγκριση χωροθέτησης και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των χώρων που θα προταθούν.
Σημειώνεται πως από τις 30 Ιουνίου 2012 έχουν κλείσει οι παράνομες χωματερές με απόφαση Περιφέρειας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραταθεί η λειτουργία τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν 9 δήμαρχοι (Καλαμάτας, Πύλου, Σπάρτης, Ευρώτα, Νεμέας, Κορίνθου, Τρίπολης, Ερμιονίδας, Αργους), στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου (εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη), η οποία ενημέρωσε για την πορεία του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά στη διαχείριση 200.000 τόνων απορριμμάτων.
Δεματοποιητές
Κατά τη μεταβατική περίοδο, τα απορρίμματα των κοντινών στην Αττική δήμων θα πηγαίνουν μάλλον στη Φυλή (όπως άλλωστε γινόταν μέχρι τώρα), ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές η Περιφέρεια προτείνει να χρησιμοποιηθούν δεματοποιητές που έχουν ήδη αγοραστεί. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε χθες πως οι δήμαρχοι προτείνουν κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση των αδρανών με μία μονάδα ανά νομό και επιπλέον μία στην Πύλο και μία στο Κρανίδι.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και με τη μέθοδο «ανταγωνιστικού διαλόγου», όπου οι 5 εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να συζητήσουν με την αρμόδια επιτροπή τα θέματα που έχουν τεθεί ως προτεραιότητες από την προκήρυξη (μικρότερο υπόλειμμα, μικρότερο κόστος για τον δημότη, οικονομικό τίμημα κλπ.). Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και θα ακολουθήσει η δεύτερη, με την κατάθεση των προσφορών και την επιλογή αναδόχου. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν το πρώτο 6μηνο του 2013.
Μανίνα Νικολοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια