ΕΔΣΝΑ: Έξωση ιδιώτη από το ΧΥΤΑ Φυλής πρότεινε ο Γ.Σγουρός



Αναρτήθηκε: 17.07.2012

Τη διακοπή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας που θάβει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Φυλής πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, ο πρόεδρος Γιάννης Σγουρός, περιφερειάρχης Αττικής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις 16 Ιουλίου. Ειδικότερα ο κ. Σγουρός πρότεινε να αποσταλεί επιστολή προς την εταιρεία με την οποία να της ζητείται η  εντός δέκα ημερών διακοπή της παροχής υπηρεσιών για εργασίες, που δεν έχει σύμβαση με το Φορέα.
Το θέμα αποφασίστηκε να επανέλθει για συζήτηση, στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.), που θα γίνει στις 23 Ιουλίου του 2012.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ  επεσήμανε ότι:

 «Πρέπει να αποφασίσουμε να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη εργασία στο ΧΥΤΑ και λόγω έλλειψης νομιμότητας και λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατανοώ τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην καθημερινή λειτουργία της Αττικής, και τη δημόσια υγεία, αλλά δεν μπορώ να διακινδυνεύσω να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Προτείνω λοιπόν, να στείλουμε επιστολή προς την εταιρεία με την οποία να ζητάμε να διακόψει εντός δέκα ημερών την παροχή υπηρεσιών, για εργασίες που δεν έχει σύμβαση με το Φορέα. Όσοι υπολογίζουν να έχουν έναν περιφερειάρχη Αττικής, ex officio πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, σε διακοσμητικό ρόλο, ατύχησαν. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Τουλάχιστον τώρα, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Εξιλαστήριο θύμα σε ευθύνες άλλων δεν θα γίνω».
Στη συζήτηση , υπήρξε προβληματισμός για τη διακοπή των εργασιών της εταιρείας, δεδομένου ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε σε αυτή τη φάση αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών και ως εκ τούτου συσσώρευσή τους, στους δρόμους της Αττικής, στη μέση του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.
Ο κ. Σγουρός αναφερόμενος στις συνεχείς συσκέψεις της κυβέρνησης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, πρότεινε να προγραμματιστούν γρήγορα συσκέψεις και για τα εξίσου σοβαρά και επείγοντα προβλήματα της καθημερινότητας .
«Η διαχείριση των απορριμμάτων, η οικονομική κατάσταση των δήμων και των περιφερειών, δεν μπορούν να περιμένουν για να επιλυθούν, όταν τελειώσουν τα σημερινά εθνικά προβλήματα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, και τις δηλώσεις του τελευταίου για τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων,  υπενθύμισε τις συνεχείς παρεμβάσεις του, τα τελευταία δύο χρόνια για το θέμα. Ο ΧΥΤΑ έχει μόνο δύο χρόνια ζωής ακόμα, είπε. «Αν χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, και ως εκ τούτου και η τελευταία ευκαιρία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, υπεύθυνοι θα είναι όλοι αυτοί που αδιαφορούν και κρύβονται. Αυτοί θα απολογηθούν στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Θα περιμέναμε από τον κύριο υπουργό τουλάχιστον στο θέμα των στερεών αποβλήτων να ακούσει και τη δική μας άποψη, πριν τη συνάντησή του με τον κύριο Χαν».
Στη συνεδρίαση  της 16ης Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε τη δρομολόγηση   του διαγωνισμού για τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων του Συνδέσμου, που λειτουργούν στους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.
Παράλληλα συζήτησε το θέμα που αφορά  τις οφειλές των δήμων προς τον ΕΔΣΝΑ, για τα αιτήματα ορισμένων να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, και για την οικονομική ασφυξία που προκαλείται στον ΕΔΣΝΑ από τη μη είσπραξη των οφειλομένων.
Συνάντηση Σγουρού – Καραβοκύρη
Παράλληλα ο Γιάννης Σγουρός επισκέφθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, τον πρόεδρο του  Ελεγκτικού Συνεδρίου,  Ιωάννη Καραβοκύρη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συνθήκες λειτουργίας και την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και για τους κινδύνους που απειλούν τους κατοίκους του λεκανοπεδίου από τη δυσλειτουργία του Συνδέσμου.
Ζήτησε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εντοπιστούν οι ευθύνες για το πώς ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να διαταχθεί άμεσα έκτακτος διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος, έτσι ώστε να έρθουν στο φως πράξεις ή και παραλείψεις, εξαιτίας των οποίων δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν υπέρογκα χρέη που φτάνουν τα 83 εκ. ευρώ και  οδήγησαν το Σύνδεσμο στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο. Τέλος, ζήτησε τη βοήθεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να λυθεί με νόμιμο τρόπο το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα ασυμβασιοποίητα έργα του Συνδέσμου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια