Για άλλη μία φορά η Αντικαρκινική εντυπωσιάζει


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιουνίου η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Παραρτήματος Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Με θέμα: «Περιβάλλον-Ανακύκλωση και υγεία». Στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης συμμετείχε η Ποδηλατική Ομάδα Acharnai Ride, που έτρεξε το γύρο της πόλης μια ποδηλατοβόλτα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης μας στην χρήση του ποδηλάτου ως βιώσιμου και οικολογικού μέσου μετακίνησης. Υγεία και Περιβάλλον είναι πράγματα αμφίδρομα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στο βιοτικό μας επίπεδο.
Τα μπλουζάκια της Ποδηλατικής Ομάδας τύπωσε προς τούτο το Παράρτημα Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χ. Καζανάς αφού κάλεσε το Δήμαρχο να χαιρετήσει και να απονείμει μετάλλιο στην κ. Φωτεινή Γιώτη τιμώντας την για την εθελοντική της προσφορά στο Παράρτημα Αχαρνών και όχι μόνο, αναφέρει:
«Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά στη μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Τα αστικά απόβλητα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Από τη βιομηχανική επανάσταση και έπειτα, η πρόοδος που σημειώθηκε στην παραγωγή προϊόντων μπορεί να έκανε ευκολότερη τη ζωή μας, αλλά υποβάθμισε σημαντικά το περιβάλλον. Οι βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων έχουν ρυπάνει τον αέρα, το νερό και το έδαφος με τοξικές ουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις οι συνέπειες είναι πολύ βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία και άκρως επιζήμιες για τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον. Σ΄αυτό το σημείο θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση της κατανάλωσης και της πληθυσμιακής πυκνότητας και συνεπώς η μεγαλύτερη παραγωγή αποβλήτων.

Η προοδευτική συσσώρευση ποικίλων φυσικών και χημικών ρύπων στο περιβάλλον μας έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε χιλιάδες τοξικές ουσίες. Μέχρι σήμερα έχει περιγραφεί ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων που είναι απότοκες τοξικών δράσεων γνωστών αλλά και αγνώστων ουσιών.

Σε αντίθεση με όσα δείχνουν να πιστεύουν οι πολιτικοί κρατούντες, το περιβάλλον δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο για την Ελλάδα, ούτε πολυτέλεια. Ειδικά τώρα, απαιτείται γενναία στροφή προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη αναπτυξιακή

πορεία. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι τεκμηριωμένες, ξεκάθαρες και σε πολλές περιπτώσεις νομικά δεσμευτικές που καθυστερούν επί δεκαετίες. Έχουν όμως και πολιτικό κόστος, καθώς ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και τις συνηθισμένες προεκλογικές υποσχέσεις. Έχουν πολιτικό κόστος, επειδή δεν αφήνουν περιθώρια για μικροκομματικές σκοπιμότητες και απαιτούν μαχαίρι στη διαφθορά και το εύκολο περιβαλλοντικό έγκλημα».

Οι ομιλητές:

1. κ. Χρήστος Βενέτης, Μηχανικός Διαχείρισης Αποβλήτων, RWTH Aachen .
«Κέντρα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών – Το επόμενο βήμα προς μίας κοινωνία ανακύκλωσης»
Παρουσίασε ένα πρωτοποριακό σύστημα κέντρων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Αυστρία όπου συλλέγονται ξεχωριστά 80 διαφορετικά είδη αποβλήτων όπως ενδεικτικά CD, κάψουλες καφέ, τηγανέλαια και ογκώδη υλικά. Στη συνέχεια τα υλικά αξιοποιούνται/ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% συμβάλλοντας έτσι δραστικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων που καταλήγουν προς ταφή.

2. κ. Γιώργος Ραχιώτης, Ειδικός ιατρός εργασίας
Λέκτορας Επιδημιολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α) και επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού»
Παρουσίασε μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις των Χ.Υ.Τ.Α. και κυρίως της καύσης των απορριμάτων στην υγεία των κατοίκων των κοντινών περιοχών. Η τοξικότητα των ουσιών που εκλύονται είναι:
1. τοξική και αλλεργική για το δέρμα και τους βλεννογόνους
2. φωτοτοξική και φωτοαλλεργική για το δέρμα και τους βλεννογόνυς
3. νευροψυχιατρική
4. αναπαραγωγική
5. ανοσοκατασταλτική
6. γενοτοξική και καρκινογένεση
Η κυριότερη επίπτωση είναι ο αυξημένος κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών νεογνών σε απόσταση 2 χλμ από τον ΧΥΤΑ.

3. κ. Χαρίλαος Μαρμάρου, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Σύμβουλος και Πραγματογνώμων Διαχειρίσεως και μεταφοράς, μέλος της επιτροπής Φυλής για το άμεσο, οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων-Φυλής.
«Επιπτώσεις της χωματερής Άνω Λιοσίων-Φυλής στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Δήμου Φυλής και των γύρω Δήμων»
Η ρύπανση στην περιοχή μας είναι «οριστική»
Το νερό του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση ακόμη και για βιομηχανική.
Στην περιοχή παρατηρούνται:
Οι καρκίνοι του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού συστήματος .
Προβλήματα γονιμότητας.
Ασθένειες θυρεοειδούς.
Ηπατικές βλάβες.
Αλλεργική πορφύρα.
Αυξημένες δερματικές παθήσεις.
Εξασθένηση ανοσοποιητικού. Βλάβες νευρικού

4. κ. Φρόσω Γιαννουσάκη, ταμίας του Παραρτήματος Αχαρνών της Ε.Α.Ε.
«Ανακύκλωση, μια βασική έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων»
Τόνισε τα οφέλη της ανακύκλωσης για το περιβάλλον, για τον πλανήτη και κατά συνέπεια για την υγεία όλων μας και κατέληξε: Το αξίωμα « καταναλώνω άρα υπάρχω» με το οποίο πορεύτηκε μέχρι σήμερα ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να αντικατασταθεί με το «εξοικονομήστε γιατί χανόμαστε». Γιατί εάν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει –και σύντομα – μοντέλο ζωής και συνεχίσει να απομυζά τους φυσικούς πόρου; με τους σημερινούς ρυθμούς, το 2050 θα χρειάζεται όχι έναν, αλλά δύο ακόμη πλανήτες για να επιβιώσει…

Έγιναν αρκετές ερωτήσεις, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για το θέμα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαρέτησε η Dr Μαρία Σκούρου Ιατρός Ογκολόγος που διαπρέπει στο Χιούστον των ΗΠΑ ιδρυτής του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Χιούστον.

Η Δρ. Μαρία Σκούρου βραρεύτηκε από τον Δήμαρχο Αχαρνών, ο οποίος της πρότεινε να δεχθεί να γίνει επίτιμος δημότης Αχαρνών πράγμα το οποίο αποδέχθηκε.

Ακολούθησε βράβευση όλων των ομιλητών, όλων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση με θέμα «Ανακύκλωση στην Τέχνη και όχι στο χυτήριο», καθώς και των επιστημόνων που συμμετέχουν στην αντικαπνιστική καμπάνια που πραγματοποιείται στα σχολεία της πόλης μας σε συνεργασία με το Παράρτημα Αχαρνών της ΕΑΕ, η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Μαρία Αντωνάτου, Βίλη Μανωλάκου, Λυδία Μαργαρώνη , Γιασεμή Ράπτη, Κρίστα Σγουρού, Χρήστος Σούλαρης, Δημήτρης Τράγκας, Γεώργιος Φυτάς(Πρόεδρος ΙΛΕΑ, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια