Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο… Λαός.



Με την έννοια Λαός εννοούμε ένα πλήθος ανθρώπων που σύμφωνα με τους αρχαίους δηλωνόταν με την λέξη ,Δήμος. Κατά μία άλλη έννοια το κυβερνώμενο τμήμα ενός Κράτους και από το οποίο τμήμα ,στις Δημοκρατίες απορρέουν όλες οι εξουσίες.
 Σε αυτόν τον τόπο η καραμέλα ότι ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών, και  ότι και να γίνει δεν φταίει σε τίποτε, πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Ο Λαός δεν επιλέγει αυτούς στους οποίους αναθέτει να μας κυβερνήσουν;
Όταν η κατάσταση φθάσει σε αδιέξοδα στον Λαό δεν προσφεύγουν να δώσει λύση;

Συνεπώς τα περί το ότι ο λαός δεν φταίει σε τίποτε ,δεν ευσταθούν.
Για να ακριβολογούμε. Την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο λαός.  Αναθέτει στους εκάστοτε κυβερνώντες την διαχείριση της κατάστασης. Συνήθως αυτοί ξεφεύγουν από τα συμφωνηθέντα δηλ. δεν τηρούν τους όρους βάση των οποίων τους έγινε η ανάθεση και ο Λαός δεν παρεμβαίνει να τους προσγειώσει .Δεν παρεμβαίνει να τους ζητήσει τον λογαριασμό.
Ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας δίνει λογαριασμό στους ενοίκους. Οι διαχειριστές της εξουσίας δεν οφείλουν να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;
Θεμιτές οι φιλοδοξίες κάποιων που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Καταρτίζουν ένα πρόγραμμα το οποίο θέτουν στην κρίση του Λαού. Αν ο Λαός το αποδεχθεί και το εγκρίνει ,τους αναθέτει την διαχείριση και αυτοί αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν.
Κατά την εφαρμογή ,ενδεχομένως κάποια πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν σχεδιάσει και ίσως να χρειασθεί να γίνουν τροποποιήσεις στο αρχικό πρόγραμμα. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν πρέπει να τύχουν της έγκρισης του Λαού;
 Όταν λέμε έγκριση δεν εννοούμε απαραίτητα την προσφυγή στις κάλπες .Μπορεί η έγκριση να δοθεί με ένα απλό Δημοψήφισμα.
Αν μετά το , «λεφτά υπάρχουν» και την διαπίστωση  μετά από λίγο καιρό ότι   «λεφτά δεν υπάρχουν» ,ο παγόμυαλος  Πρωθυπουργός δεν έκανε του κεφαλιού του αλλά έκανε ένα δημοψήφισμα ,πιστεύετε ότι θα είχαμε  οδηγηθεί στην σημερινή κατάσταση;
 Κατά την άποψη των περισσοτέρων όχι.
Τι έκανε στην προκειμένη περίπτωση ο λαός όταν διαπίστωσε ότι έγινε παραβίαση της εντολής του ; Απλώς ανέχθηκε την παραβίαση.
 Δεν έχει καμία ευθύνη γι΄αυτό που ανέχθηκε;
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ,με την χώρα να οδηγείται σε πλήρη διάλυση ,οι πολίτες να αυτοκτονούν και να σβήνει κάθε ελπίδα επανάκαμψης, οδηγηθήκαμε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 Στις εκλογές αυτές ο Λαός ,προσγείωσε την Ν. Δημοκρατία ,τιμώρησε το Πασόκ, έδωσε ανοδική τροχιά στον Σύριζα, χωρίς βέβαια το…καλάμι . Αυτό το προμηθεύτηκε από μόνο του. Καθιέρωσε κοινοβουλευτικά την Χρυσή Αυγή, διέλυσε το Λάος κλπ.
Όλα αυτά δεν έγιναν με ευθύνη του Λαού;
Τι είπε λοιπόν ο Λαός με την συγκεκριμένη ετυμηγορία; Αφήστε τις κορώνες σοβαρευτείτε και συνεργασθείτε για το καλό της χώρας και μάλιστα στα πλαίσια της Ευρώπης και του ευρώ . Στα πλαίσια μιας Ευρώπης που βρίσκεται μεν  σε τρικυμία αλλά δεν παύει να είναι και το κέντρο του κόσμου.
 Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έδινε πλειοψηφία στο ΚΚΕ.
Τα περί Συντηρητικών η Προοδευτικών Κυβερνήσεων, αφήνουν αδιάφορο τον Ελληνικό Λαό.
Υπέρ υπουργός και παρ΄ολίγον πρωθυπουργός Προοδευτικής Κυβέρνησης ήταν  ο  Άκης Τσοχατζόπουλος ,αν αυτό λέει κάτι.
 Συνεπώς η επίκληση της προοδευτικότητας , δεν είναι πάντοτε τίτλος τιμής.
Τα «μπουμπούκια» ,η κατά την έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, «τα λουλούδια», υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Φυτρώνουν παντού  . Στο χέρι του Λαού είναι να τα απομονώσει.
Σε λίγες λοιπόν ημέρες, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα πλήρους ακυβερνησίας , ο Κυρίαρχος  Λαός ,προσέρχεται πάλι στις κάλπες να επιλέξει τους διαχειριστές του.
Τα κριτήρια δεν θα είναι ίδια με αυτά της 6ης Μαΐου γατί πολλοί έδειξαν διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου. Άλλοι αποκαλύφθηκαν. Ατά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Ελληνικό Λαό.
Η εμπειρία συνεπώς από την προηγούμενη διαδικασία, η συμπεριφορά κατά το διάστημα αυτό , των επίδοξων διαχειριστών ,ελπίζουμε να κάνει τον Λαό να ψηφίσει χωρίς θυμό, χωρίς συναισθηματισμό ,αλλά με νηφαλιότητα και ωριμότητα.
Ελπίζουμε να πάρει την σωστή απόφαση .
Την απόφαση που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση το συντομότερο.
Την απόφαση που θα δώσει Ελπίδα και Προοπτική, που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας.
Την απόφαση που θα δώσει Ελπίδα στους ανήμπορους. Θα δώσει Ελπίδα στην  νέα γενιά.
Βασίλης Γκόλτσιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια