ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ


Επίσκεψη Γ. Παπακωνσταντίνου στο Δήμο Φυλής



Επίσκεψη στο Δήμο Φυλής πραγματοποίησε την Πέμπτη 26 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Αττική, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φυλής, Δημήτρη Μπουραϊμη, τους Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτεραιότητες για την περιοχή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:


"Στο Δήμο Φυλής και τους κατοίκους του η Αττική ολόκληρη χρωστάει το γεγονός ότι υπάρχει και λειτουργεί μια σοβαρή υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι όμως κι ένας δήμος που τις τελευταίες δεκαετίες έχει γνωρίσει ραγδαίες κοινωνικές και οικιστικές αλλαγές και πιέσεις.

Με τον Δήμαρχο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής της Φυλής είχαμε και σήμερα, αλλά και αρκετές φορές μέσα στον χρόνο που πέρασε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να επιχείρησουμε να δώσουμε λύση σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την περιοχή. Ζητήματα για τα οποία θεωρώ ότι έχουμε συμβάλλει στο να έχουν μπει σε δρόμο επίλυσης, αλλά και προβλήματα για τα οποία έχουν μπει οι αναγκαίες βάσεις αντιμετώπισης από εδώ και στο εξής.

Πρώτο, άμεσο θέμα είναι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Η Δυτική Αττική είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο μοναδικός σταθμός κατάληξης των απορριμμάτων της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι μόνο γιατί η Δυτική Αττική δεν αντέχει μόνη της το βάρος, αλλά και γιατί σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα η Αθήνα ολόκληρη δεν θα έχει που να αποθέσει τα απορρίμματα που παράγει. Με μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία, για την οποία τον συντονισμό ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ έχουμε καταφέρει να προχωρήσει η διαδικασία για τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής. Είμαι σίγουρος ότι με διάλογο, συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, με ξεκάθαρα ανταποδοτικά οφέλη, θα προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα.

Δεύτερο, μεγάλο ζήτημα είναι η ανάπλαση και αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών του δήμου. Το θεσμικό πλαίσιο για τη συνολική και οργανωμένη αστική ανάπλαση υπάρχει (είναι ο νόμος 2508/97) και χρησιμοποιήθηκε την περίοδο των σεισμών στην Αττική. Πρέπει τώρα να διευρυνθεί για να καλύψει και άλλες περιοχές του Δήμου Φυλής. Πλέον υπάρχουν και οι πόροι και η βούληση να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Θυμίζω ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου αποσκοπούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στη χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης και αναζωογόνησης αστικών περιοχών και ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων.

Τρίτο ζήτημα είναι οι μικρότερες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τη αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόσφατη ένταξη για χρηματοδότηση βιοκλιματικού σχολείου στο δήμο. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν και παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας χρηματοδοτούμενες από πόρους επίσης του Πράσινου Ταμείου, αλλά και ίδιους πόρους. Ο Δήμος Φυλής είναι από τους δήμους της Δυτικής Αττικής που με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δικαιούται αύξηση στα χρήματα που του αναλογούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), οι οποίοι ακόμη κατανέμονται με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001.

Υπάρχουν, σαφώς, πολλά ανοικτά θέματα για την περιοχή. Η δική μου η πρόθεση είναι και πιστεύω ότι το έχω αποδείξει να τα βλέπω μόνο με στόχο τη λύση και όχι τις εντυπώσεις".


Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια