ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ


ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 3ου ΓΕΛ, Λεωφ. Φυλής 38
τηλ.   6977922678, 6976684359)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


     Τη Τρίτη 17 Ιανουαρίου  2012, το προεδρείο του Διοικητικού  Συμβούλιου της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων, επισκέφθηκε το Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής  Αττικής κ. Αργύριο  Αργυρίου,  όπου τον ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων μας.

     Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, τέθηκαν
αναλυτικά στον  κ. Αργυρίου τόσο γενικότερα εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και επιμέρους θέματα που αφορούν τα σχολεία της περιοχής μας και ζητήθηκε από μέρους του λόγω  αρμοδιότητας η αντιμετώπιση τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

    Τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ένωση Γονέων  ήταν τα παρακάτω:

     1.  Ζητήθηκε   να  υπάρξει τελική καταγραφή των τίτλων βιβλίων  που ακόμη δεν έχουν παραδοθεί,  προκειμένου να προβληθούν και να καλυφθούν οριστικά οι ανάγκες  είτε από το Υπουργείο  Παιδείας, είτε από τη Δευτεροβάθμια  Σχολική  Επιτροπή του  Δήμου  Φυλής.

    2.  Ζητήθηκε να υπάρξει  σχεδιασμός, πρόβλεψη  και συντονισμός  της  διδασκαλίας  της δεύτερης ξένης γλώσσας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, προκειμένου  να εξαλειφθεί η αναντιστοιχία να διδάσκεται π.χ. μαθητής Δημοτικού Σχολείου Γερμανικά και μεταβαίνοντας στο Γυμνάσιο να τα διακόπτει  και να διδάσκεται Γαλλικά.

    3.  Ζητήθηκε να υπάρξει  μελέτη ανά σχολική μονάδα για τον ακριβή  καθορισμό των πολεοδομικών ορίων που αφορούν  τη κατανομή κυρίως των αποφοίτων μαθητών Γυμνασίων προς τα αντίστοιχα Γενικά Λύκεια.

    4.  Ζητήθηκε  να γίνει έρευνα και να καταγραφούν σε  κάθε  σχολική  Μονάδα οι ανάγκες των μαθητών  στη χρήση των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, προκείμενου να υπάρξει  αναμόρφωση των  δρομολογίων και πλήρη  κάλυψη  των αναγκών.

    5. Ζητήθηκε στα πλαίσια του Σχολικού   Επαγγελματικού  Προσανατολισμού να υπάρξει  μέριμνα από το  ΚΕΣΥΠ  για την ενημέρωση και υποστήριξη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, ενόψει των επιλογών για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

   6.  Επειδή κατά το δεύτερο εξάμηνο  πραγματοποιούνται κυρίως  οι  ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές των μαθητών,  ζητήθηκε να τονιστούν και να εφαρμοστούν απόλυτα οι οδηγίες σχετικά με την οργάνωση, την ασφάλεια διεξαγωγής, τους προορισμούς  που  επιλέγονται και τις διαδικασίες ανάθεσης στα τουριστικά γραφεία σύμφωνα με τις εγκυκλίους του  Υπουργείου Παιδείας.

 7.  Ζητήθηκε να περιορισθεί η  απώλεια διδακτικών ωρών ή να γίνεται αναμόρφωση του ημερήσιου προγράμματος μαθημάτων, προκειμένου να πραγματοποιούνται σχολικά συμβούλια, συνεδριάσεις, συνελεύσεις κτλ.

8.  Ζητήθηκε να υπάρξουν με μέριμνα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, προγράμματα ενημέρωσης προληπτικής ιατρικής και υγιεινής για τους  μαθητές,  με δεδομένο ότι οι τοπικές υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού έχουν  σταματήσει να τις παρέχουν.

9.    Ζητήθηκε η στήριξη της ίδρυσης  εσπερινού ΕΠΑΛ, στο ήδη υπάρχον νέο σχολικό κτίριο όπου στεγάζονται η ΕΠΑΣ και το ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων, σύμφωνα με σχετική πρόταση της Δ.Ε.Π. Δήμου  Φυλής.

10.  Ζητήθηκε η κάλυψη των αναγκών του 1ου Γυμνάσιου  Άνω Λιοσίων που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση του πιλοτικού  προγράμματος σπουδών της Γ΄ Τάξης, καθόσον   έχει σημαντικές   ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα όπως έλλειψη Η/Υ και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, ελλιπής εξοπλισμός εργαστηρίου φυσικών επιστημών, προμήθεια αναγκαιούντων διαδραστικών πινάκων και notebook για τους μαθητές κτλ.

11.  Ζητήθηκε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς όπου το  Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να υλοποιήσει  τα τρέχοντα πιλοτικά  προγράμματα σε όλα τα  Γυμνάσια,  να υπάρξει μέριμνα για την αναγκαία κάλυψη σε   διαδραστικούς   πίνακες καθώς και στον  εξοπλισμό των  εργαστηρίων πληροφορικής   και  φυσικοχημείας και ως εκ τούτου τη συνολική  καταγραφή των αναγκών και την έγκαιρη  υποβολή τους.

12.  Ζητήθηκε να μελετηθεί η κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου για το 3ο Γενικό Λύκειο σε θέση που να καλύπτει τις πληθυσμιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες  της Δημοτικής  Κοινότητας  των  Άνω  Λιοσίων.

13. Ζητήθηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλών κρουσμάτων εξωσχολικής παραβατικότητας σε  συνεργασία με τη  Δημοτική Αρχή,  τις  Αστυνομικές Αρχές και τις Δνσεις των  Σχολείων. κτλ.

14.   Επιπλέον ζητήθηκε να μελετηθούν οι παρακάτω  προτάσεις:

        α.  Οι  εκπαιδευτικές περίοδοι στα Λύκεια να καταργηθούν από τετράμηνα και να γίνουν τρίμηνα ή και δίμηνα προκειμένου να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση και να παρακολουθείται και να ελέγχεται ουσιαστικά η απόδοση των μαθητών.

        β.  Να υπάρχει συμμετοχή των γονέων με εκπροσώπηση από το Σύλλογο  Γονέων &  Κηδεμόνων,  στη λήψη ορισμένων σοβαρών πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν τους μαθητές π.χ. αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πολυήμερη αποβολή κτλ. 

        γ.  Ζητείται να υπάρξει συμμετοχή των γονέων, με εκπροσώπηση από το Σύλλογο  Γονέων &  Κηδεμόνων,  στη λήψη  αποφάσεων    σχετικά με  τη διεξαγωγή κυρίως  των πολυήμερων εκδρομών.

        Ο κ. Αργυρίου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης Γονέων για την συνάντηση  και τις ουσιαστικές προτάσεις και αιτήματα που του τέθηκαν, τόνισε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γονείς αποτελούν μετά  τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές το τρίτο πυλώνα της  εκπαίδευσης».

         Ειδικότερα για τα θέματα που του τέθηκαν μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη μικρές ελλείψεις σε ορισμένα βιβλία κυρίως  στα  Γυμνάσια,  οι οποίες θα  καλυφθούν  με μέριμνα των  σχολικών επιτροπών. Θα υπάρξει  συνεργασία με τη  πρωτοβάθμια  εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της  δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ για το ζήτημα των ορίων των  σχολείων αυτό θα αντιμετωπιστεί σε διευρυμένη σύσκεψη  με τη συμμετοχή των Διευθυντών των  σχολείων  και εκπροσώπων  των  γονέων.

       Επίσης ο κ.  Αργυρίου συμφώνησε  να καταγραφεί  ανά σχολείο ο αριθμός των  μαθητών  που χρησιμοποιούν λεωφορεία  του ΟΑΣΑ προκειμένου να αναπροσαρμοστούν  εάν  απαιτείται τα  δρομολόγια,  ενώ  για τη στήριξη  των  μαθητών της  Γ΄ Λυκείου στις επιλογές σπουδών, θα δώσει  σχετική εντολή στο  ΚΕΣΥΠ να γίνουν  ενημερώσεις σε κάθε  σχολείο. Για το ζήτημα των  εκδρομών ενημέρωσε ήδη τους Διευθυντές και ζήτησε τη πιστή τήρηση της  πρόσφατης σχετικής  νομοθεσίας, ενώ για την κάλυψη  των μαθητών σε ζητήματα προληπτικής υγιεινής και ιατρικών εξετάσεων, έχει  ζητήσει από το  Θριάσιο Νοσοκομείο τη  παροχή σχετικών  υπηρεσιών.  

         Επιπλέον ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν ιδιαιτέρα θετικός σχετικά με την ίδρυση νυχτερινού  ΕΠΑΛ σε συνδυασμό με τη λειτουργία του  νέου Τεχνολογικού  Λυκείου από τη καινούργια  σχολική  χρονιά.

         Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση  προς τα μέλη  της  Ένωσης Γονέων ο  κ.  Αργυρίου ανέφερε δύο εξίσου σημαντικά  ζητήματα, το πρώτο σχετικά με τη λειτουργία  των  σχολικών  επιτροπών όπου θα πρέπει με πλήρη  διαφάνεια  και αναλυτικά δεδομένα να φαίνεται  η  συνολική διακίνηση των  χρημάτων που  επιχορηγεί το Υπουργείο Παιδείας μέσω των  Δήμων  προς τα  σχολεία και το δεύτερο η εξεύρεση τρόπων για την ύπαρξη κοινωνικής αλληλεγγύης και οικονομικής  στήριξης μαθητών που έχουν δηλώσει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα σύμφωνα με  ονομαστικές καταστάσεις που του έχουν επιδώσει  οι  Διευθυντές  των  σχολείων.

          Με τιμή,   για το Διοικητικό   Συμβούλιο




Χατζητρακόσιας Νικόλαος                                Παπανδρέου Γεωργία
           Πρόεδρος                                                 Γενική Γραμματέας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια