Αρχίζουν οι διαγωνισμοί για την επεξεργασία των απορριμμάτων



Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, 13:19
Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων της Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Α. Αλεξόπουλος, μιλώντας στο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο ίδιος, για επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σε
Ανω Λιόσια, Δυτική, Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική. 


Οι διαγωνισμοί σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο θα γίνουν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επεξεργασίας απορριμμάτων και συμμετείχαν στο συνέδριο τόνισαν, πάντως, ότι η χρονική πίεση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας είναι μεγάλη, καθώς σε τρία χρόνια προβλέπεται να επέλθει κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής. Ζήτησαν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στο κόστος της επένδυσης μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς είναι δύσκολη η εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης σε αποδεκτό κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι τεχνικές διαχείρισης των απορριμμάτων περιλαμβάνουν ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και μετάλλων, βιολογική επεξεργασία από την οποία παράγεται ενέργεια και κομπόστ και καύση με σκοπό επίσης την παραγωγή ενέργειας. Τα υπολείμματα που προορίζονται για ταφή δεν ξεπερνούν το 10% της αρχικής μάζας των απορριμμάτων. Οι τέσσερις νέες μονάδες που θα λειτουργήσουν στην Αττική θα επεξεργάζονται πάνω απο 1,3 εκατ. τον. αποβλήτων το χρόνο.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, 13:23
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=456935&cid=4

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια