Κ. ΛΕΒΑΝΤΗΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΣΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΚΕΡΑΤΕΑ

16/01/2012



Δεν θα γίνει ΧΥΤΥ στην Κερατέα όπως προβλεπόταν από τον ΠΕΣΔΑ Αττικής. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Αποκαλύπτει δε ότι ήδη η συγκεκριμένη πρόταση έχει γίνει δεκτή τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατά τον κ. Λεβαντή η Αττική μετά τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που αφήνουν πολύ λίγα υπολείμματα, χρειάζεται μόνο ένα ΧΥΤΥ στην Αττική. Έτσι σχεδόν εννιά μήνες μετά την τέλος στις τετράμηνες μάχες μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων με επίκεντρο τον πιο πολυσυζητημένο ΧΥΤΥ στη χώρα μας, φαίνεται ότι παραπέμπεται οριστικά στις καλένδες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Θα γίνει τελικά ή όχι, κύριε δήμαρχε, ο ΧΥΤΥ, όπως προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Αττικής;

Αυτό που είχε δημοπρατηθεί για τα 500 στρέμματα του ΧΥΤΑ Κερατέας, με κόστος 12-13 εκατ. ευρώ, δε θα γίνει. Καταργείται ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Πληροφορήθηκα ότι το είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους. Και δε θα δημοπρατηθεί μαζί με τα άλλα έργα-εργοστάσια του ΠΕΣΔΑ η Κερατέα. Θα δημοπρατηθεί μόνο του. Θα γίνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και θα δημοπρατηθεί μόνο του.


«Φεύγει», «ανεξαρτητοποιείται», δηλαδή η Κερατέα και ο Δήμος Λαυρεωτικής από τη διαδικασία;
Ο Δήμος Λαυρεωτικής φεύγει από τη διαδικασία και πάει μόνος του στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου, 50 στρεμμάτων, όπου δίπλα στον παλαιό ΧΑΔΑ στις Φοβόλες, ο οποίος θα αναπλαστεί, θα κάνει ένα ολοκληρωμένο πάρκο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, 4-5 στρεμμάτων. Το εργοστάσιο αυτό θα δέχεται περί τους 80.000 τόνους απορριμμάτων ετησίωςαπό δύο δήμους: το Δήμο Λαυρεωτικής και το Δήμο Σαρωνικού.

Η πρόταση αυτή έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος;
Κοιτάξτε. Εμείς είμαστε τώρα στη φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό μας έχουν ζητήσει. Και εκεί θα δείξει. Εμείς το ξέρουμε το μήνυμα που έχουμε στείλει: ή θα κάνουμε αυτό που θέλουμε (εργοστάσιο με τη μέθοδο της αεριοποίησης) ή δε θα κάνουμε τίποτε.


Δηλαδή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Πακακωνσταντίνου συμφωνεί;
Ο κ. Παπακωνσταντίνου που ήρθε και είδε το χώρο έδωσε, καταρχήν, το ΟΚ, αλλά αυτό θα φανεί οριστικά και με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα γίνει.


Με λίγα λόγια, μιλάμε για ανατροπή του ΠΕΣΔΑ Αττικής...

Ε, βέβαια. Ανατρέπονται τα πάντα. Δε χρειάζονται τώρα να γίνουν ΧΥΤΑ. Ένα ΧΥΤΑ θέλει όλη η Αττική, στην ουσία. Αφού θα επεξεργάζονται όλα τα σκουπίδια, τι θα μείνει; Ένα 20%, που θα προέλθει από επεξεργασία, ανακύκλωση κτλ. Άρα, δε θέλουμε νέους ΧΥΤΑ.


Και πού προτείνει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής να είναι αυτός ο ΧΥΤΑ;
Δεν μπορώ να πω εγώ πως πρέπει να είναι στο Δήμο Φυλής, για παράδειγμα. Δε δικαιούμαι και να το πω κιόλας.


Και η τελική απάντηση του υπουργείου στην πρότασή σας είναι «όχι»;
Δε θα γίνει τίποτε στην Κερατέα. Ούτε απειλούμε ούτε τίποτε άλλο κάνουμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν δεν πειστούν οι τοπικές κοινωνίες δε γίνεται τίποτε. Αυτό, άλλωστε, απέδειξε και με τον αγώνα που έκανε η Κερατέα. Δεν απέδειξε κάτι άλλο.


Και αυτό, εξάλλου, διαφαίνεται και από τα δικαστήρια ότι έχουμε δίκαιο. Και από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου που έκανε έφεση εναντίον του Δημοσίου και δικαιώθηκε, και από το Συμβούλιο της Επικρατείας που από ό,τι φαίνεται θα είναι υπέρ μας, από την άποψη που λέει ότι ο χώρος αυτός είναι ακατάλληλος. Να μεταφερθεί λέει στους νοτιότερα, στους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής. Κάτι που έχει πει και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού.


Και αυτός ο ΧΥΤΥ που έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ Αττικής;
Δε θα γίνει καθόλου. Αυτά είχαν σχεδιαστεί το 2003, οπότε δεν προβλεπόντουσταν εργοστάσια, όπως προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ. Γινόταν αυτό που γινόταν χρόνια με τη Φυλή: ρίχνανε τα σκουπίδια και τα σκέπαζαν με χώμα.


Τώρα, με το σχεδιασμό και μετά τον αγώνα της Κερατέας, προχωρήσαμε στα εργοστάσια. Και αυτό φαίνεται και στο Γραμματικό. Ο ΧΥΤΥ είναι έτοιμος, αλλά δε ρίχνουν ούτε ένα κιλό σκουπίδια. Και αυτό, διότι έχουν δεσμευθεί να γίνει πρώτα το εργοστάσιο και μετά να ρίξουν σκουπίδια. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων της Κερατέας.

Και όσον αφορά στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που θα είναι στα όρια του δήμου σας.
Τι θα γίνεται με τα υπολείμματα; Αυτό το 20% που λέτε;
Αυτά θα εναποθέτονται δίπλα σε ένα μικρό ΧΥΤΥ και μετά θα μεταφέρονται. Θα είναι αδρανή υλικά. Δε θα σκεπάζονται. Δε χρειάζεται.


Πού θα μεταφέρονται;

Αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο που θα εφαρμόσουμε. Αν είναι η αεριοποίηση -που εμείς επιμένουμε και θα ψάξουμε να δούμε- τα αδρανή υλικά μπορείς, λόγου χάρη, να τα πετάς και στο δρόμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι κάποια άλλη μέθοδος, η αναερόβια ζύμωση -που μόνο η Γερμανία χρησιμοποιεί-, η οποία βγάζει κομπόστ, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στις καλλιέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να γίνει ένας χώρος που θα το εναποθέτεις αρχικά αυτό το υλικό, και πρέπει να είναι δίπλα στο εργοστάσιο.


http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/16883




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια