ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ


ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 3ου ΓΕΛ, Λεωφ. Φυλής 38
τηλ.   6977922678, 6976684359)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Τη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, το προεδρείο του Διοικητικού  Συμβούλιου της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων, επισκέφθηκε  την Υφυπουργό Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου,  όπου την ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.

     Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού τονίστηκε εκ μέρους των γονέων ό έντονος προβληματισμός και η διαμαρτυρία, καθόσον  με  το προϋπολογισμό του 2012 μειώνονται οι δαπάνες για την παιδεία ακόμα περισσότερο, τέθηκαν στην κα. Υφυπουργό τόσο γενικότερα εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και επιμέρους θέματα που
αφορούν τα σχολεία της περιοχής μας και ζητήθηκε από μέρους της η αντιμετώπιση και η στήριξη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.

    Η κα. Χριστοφιλοπούλου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης Γονέων για την συνάντηση  και τις ουσιαστικές προτάσεις και αιτήματα που της τέθηκαν, τόνισε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και υποσχέθηκε την εξέταση και αντιμετώπιση κατά το δυνατό των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκε.
   
     Ιδιαίτερη αναφορά από τη κα. Υφυπουργό έγινε στα θέματα του Νέου Γενικού και Νέου Τεχνολογικού Λυκείου που πρόκειται να λειτουργήσουν από τη καινούργια σχολική χρονιά, στα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται πιλοτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, στη λειτουργία του ηλεκτρονικού φροντιστηρίου, στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών, τη λειτουργία τάξεων υποδοχής για τους μαθητές ΡΟΜΑ  και στη πρόθεση του υπουργείου κάθε μαθητής τουλάχιστον μία φορά κατά τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο να κάνει ατομικό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.
     
      Επιπλέον για τα θέματα της σχολικής στέγης και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων της περιοχής μας η κα. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία με το Δήμο Φυλής για την αντιμετώπισή τους.

     Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   Δυτικής Αττικής κ. Αργύριος  Αργυρίου ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης να τον επισκεφθούν για περαιτέρω ενημέρωση και συνεργασία.

    Τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ένωση Γονέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι τα παρακάτω:

 ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.  Υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαμαρτυρία, διότι με  τον προϋπολογισμό του 2012 οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται ακόμα περισσότερο.

2.  Ζητείται να  ολοκληρωθεί άμεσα η χορήγηση του συνόλου των  βιβλίων στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να υπάρξει η έγκαιρη πρόβλεψη και προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ αντίστοιχο πρόβλημα.

3.   Ζητείται να υπάρξει  σχεδιασμός, πρόβλεψη  και συντονισμός  της  διδασκαλίας  της δεύτερης ξένης γλώσσας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

4.  Ζητείται να μην υπάρξει εκ νέου  εγκύκλιος,   για τη μη συμμετοχή στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη στις  αρχές της  σχολικής   χρονιάς. 

5. Ζητείται να αποφασισθεί η επανάληψη της διδασκαλίας του μαθήματος Σχολικού  Επαγγελματικού  Προσανατολισμού στο Λύκειο  και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και υποστήριξη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενόψει των επιλογών για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

6.  Ζητείται να επισπευσθεί ο σχεδιασμός και να ανακοινωθούν τα προγράμματα σπουδών για το νέο Γενικό Λύκειο και το νέο Τεχνολογικό  Λύκειο, προκειμένου γονείς και μαθητές να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για τη λήψη σχετικής απόφασης επιλογής σπουδών.

7.   Ζητείται οι  εκπαιδευτικοί  περίοδοι στα Λύκεια να καταργηθούν από τετράμηνα και να γίνουν τρίμηνα ή και δίμηνα προκειμένου να παρακολουθείται και να ελέγχεται ουσιαστικά η απόδοση των μαθητών.

8.   Ζητείται να υπάρξει συμμετοχή των γονέων με εκπροσώπηση από το Σύλλογο  Γονέων &  Κηδεμόνων,  στη λήψη ορισμένων σοβαρών πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν τους μαθητές π.χ. αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πολυήμερη αποβολή κτλ. 

9.   Ζητείται να υπάρξει συμμετοχή των γονέων, με εκπροσώπηση από το Σύλλογο  Γονέων &  Κηδεμόνων,  στη λήψη  αποφάσεων    σχετικά με  τη διεξαγωγή των πολυήμερων εκδρομών.


10.   Ζητείται να υπάρξει ουσιαστική  στήριξη και έλεγχος του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών με την βοήθεια και διαρκή παρουσία των σχολικών συμβούλων.


11.  Ζητείται να περιορισθεί η  απώλεια διδακτικών ωρών ή να γίνεται αναμόρφωση του ημερήσιου προγράμματος μαθημάτων, προκειμένου να πραγματοποιούνται σχολικά συμβούλια, συνεδριάσεις, συνελεύσεις κτλ.


12. Ζητείται να υπάρξουν προγράμματα ενημέρωσης προληπτικής ιατρικής και υγιεινής για τους  μαθητές.

13.  Ζητείται να καθιερωθούν εξετάσεις που να παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης  της διδασκόμενης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο.

14. Ζητείται να καθιερωθούν εξετάσεις πιστοποίησης για τη γνώση πληροφορικής που διδάσκεται (π.χ.  ECDL)   από το δημόσιο σχολείο.


ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1.   Υπάρχει στασιμότητα στη κατασκευή των νεοϊδρυθέντων 8ου και 10ου Δημοτικών  Σχολείων στη Ζωφριά και Δροσούπολη αντίστοιχα.

2.   Ζητείται η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στο ήδη υπάρχον νέο σχολικό κτίριο όπου στεγάζονται η ΕΠΑΣ και το ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων.

3.    Κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το 3ο Γενικό Λύκειο.

4.  Το 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση του πιλοτικού  προγράμματος σπουδών της Γ΄ Τάξης  έχεις σημαντικές   ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα όπως έλλειψη Η/Υ και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, ελλιπής εξοπλισμός εργαστηρίου φυσικών επιστημών, προμήθεια αναγκαιούντων διαδραστικών πινάκων και notebook για τους μαθητές κτλ.

5. Αναγκαιεί ο εξοπλισμός των Γυμνασίων της περιοχής μας με διαδραστικούς πίνακες για την υλοποίηση του νέου ψηφιακού σχολείου.

6. Αναγκαιεί άμεσα ο εξοπλισμός εργαστηρίων φυσικοχημείας και πληροφορικής στα νέα σχολικά κτίρια  4ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου  Άνω  Λιοσίων.

7.   Ζητείται η αντιμετώπιση προβλημάτων εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων (π.χ. 2ο Δημοτικό  Σχολείο, 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων κτλ.)  που φοιτούν μεγάλος αριθμός αθιγγάνων.

8.   Ζητείται η ένταξη των σχολείων της περιοχής μας, στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την οικονομική στήριξη των μαθητών στην αγορά ειδών διατροφής από τα σχολικά κυλικεία, με τη χρήση κουπονιών.


Με τιμή,   για το Διοικητικό   Συμβούλιο




Χατζητρακόσιας Νικόλαος                                Παπανδρέου Γεωργία
Πρόεδρος                                                            Γενική Γραμματέας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια