ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;


Νέες τεχνολογίες στην επεξεργασία απορριμμάτων

Posted in Διαχείρηση απορριμμάτων - Ανακύκλωση -Κερατέα on 17/11/2011 by attikosparatiritis
Στόχος του υπ. Περιβάλλοντος να είναι έτοιμες οι μονάδες το 2014
Οι σύγχρονες τεχνολογίες στη διαχείριση απορριμμάτων θα συνοδεύονται και από εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης
Σύγχρονες τεχνολογίες, που έχουν, όμως, δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, θα εφαρμοστούν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής που θα δημιουργηθούν μέσα στα
επόμενα χρόνια.
Θα συνδυάζονται με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης και θα επιδιωχθεί να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες μέσα στο 2012, ώστε οι νέες μονάδες να είναι έτοιμες το 2014. “Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε είναι σύνθετο. Και είναι επείγον, γιατί έχουμε σύντομο χρονικό παράθυρο, το οποίο κλείνει. Ξέρουμε ότι σε τρία – τέσσερα χρόνια από τώρα οι υπάρχοντες χώροι δεν θα επαρκούν”, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε ημερίδα εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο με τη συμμετοχή της περιφέρειας, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει σε μία ευρεία διαβούλευση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Αρη Αλεξόπουλου, προκειμένου να κωδικοποιηθούν οι απόψεις και να περιληφθούν στην τελική προκήρυξη των έργων που θα δημοσιευτεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Το κόστος κατασκευής των υποδομών υπολογίζεται άνω των 430 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεισφέρει το 30% μέσω κοινοτικών ενισχύσεων.

Χρηματοδότηση
Την υπόλοιπη χρηματοδότηση αναλαμβάνει ιδιώτης επενδυτής, ο οποίος θα εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις για 25 χρόνια και θα αμείβεται με βάση την ποσότητα των εισερχόμενων απορριμμάτων και άλλες παραμέτρους (ανάκτηση υπολειμμάτων κ.λπ.).
Τα έργα θα γίνουν με μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, με ΣΔΙΤ θα υλοποιηθούν όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Θα επικαιροποιηθούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί με συγκέντρωση και μείωση του αριθμού των μονάδων, ενώ οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ΦοΣΔΑ, θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Οι μονάδες της Αττικής θα επεξεργάζονται ετησίως 1.350.000 τόνους απορριμμάτων στις θέσεις: Φυλή (700.000 τόνοι), Aνω Λιόσια (400.000 τόνοι), Γραμματικό (12.7500 τόνοι) και Κερατέα (90.000 τόνοι).http://attikosparatiritis.wordpress.com/2011/11/17/%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80/


Πηγή: Έθνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια