"Γέρνουν" για ένα εργοστάσιο απορριμμάτων στην Αττική


Φωτογραφίζουν τη Φυλή αλλά η τοπική κοινωνία αντιδρά


web only
16/11/2011  22:07
http://img.protothema.gr/16F851F3398F55F0E735A918E3A28935.jpg

Σε δύο μήνες σχεδιάζει να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος το διαγωνισμό για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, παρά το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υλοποιηθούν και οι τέσσερις μονάδες που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό. 

Τα έργα συνολικής αξίας 430 εκ. ευρώ, θα αναλάβουν ιδιώτες και θα υλοποιηθούν με το μοντέλο των ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα μολονότι η βαθιά ύφεση στην οικονομία ρίχνει τη σκιά της στο θέμα της χρηματοδότησης. 


Οι υποψήφιοι επενδυτές αναγνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος και φαίνεται να προκρίνουν ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο ώστε να επιμεριστεί το ρίσκο και να μην εκτιναχθεί το gate fee (το κόστος που θα πληρώνει ο κάθε δήμος ανά τόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων του). 

«Είναι ψέμα ότι οι εταιρείες θα κονταροχτυπηθούμε στην διαχείριση των απορριμμάτων γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε εάν αντέχουμε να σηκώσουμε όλο αυτό το βάρος και να πάρουμε τόσο μεγάλο ρίσκο» δήλωσε στην χθεσινή ημερίδα για τα απορρίμματα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ και επικεφαλής της εταιρείας Ηλέκτωρ κ. Θανάσης Κατρής. 

Η ημερίδα αποτέλεσε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης για τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βρεθούν αξιόπιστοι επενδυτές που θα δώσουν οριστικές και μόνιμες λύσεις. 

Ο κ. Κατρής τάχθηκε υπέρ της άποψης να κατασκευαστεί μία μονάδα σε περιοχή που είναι
ωριμότερη για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους υποδομές, αποκλείοντας την Κερατέα και ζήτησε να επιβληθεί τριπλάσιο πέναλτι στο κόστος διαχείρισης, σε όσους δήμους δεν αξιοποιούν το RDF και το SRF (υπολείμματα σκουπιδιών) και το θάβουν. 
Στην ημερίδα εκφράστηκαν πάντως για πρώτη φορά πολλές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα των τεσσάρων μονάδων, προϊδεάζοντας για τα σχέδια της κυβέρνησης που πασχίζει να δώσει λύση στην επεξεργασία άνω των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων που είναι ο όγκος σκουπιδιών που παράγει η Αττική ετησίως. 

Υπέρ της λύσης μίας μονάδας φαίνεται να τάσσεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρης Κουκουλόπουλος ο οποίος χθες μίλησε ανοιχτά για αναθεώρηση στο σύνολο του περιφερειακού σχεδιασμού, φέρνοντας ως παράδειγμα την Στερεά Ελλάδα για την οποία προβλέπονται 11 εργοστάσια! Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πλέον έτοιμες περιοχές του λεκανοπεδίου για να φιλοξενήσουν ένα εργοστάσιο μεγάλης χωρητικότητας, είναι η περιοχή της Φυλής. 

Ο δήμαρχος πάντως κ. Μπουραίμης ξιφούλκησε πιο light χθες στο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η Φυλή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο του λεκανοπεδίου από το 1970. 

Όπως είπε υποδέχεται 7.000 τόνους σκουπιδιών ημερησίως παρόλο που με βάσει το νόμο θα έπρεπε να παίρνει 3.300 τόνους. Επανέλαβε ότι ο ΧΥΤΑ θα κορεστεί σε τρία χρόνια και εκτίμησε ότι είναι αδύνατο τα εργοστάσια να ολοκληρωθούν το 2014 που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Όπως είπε θα χρειαστούν τουλάχιστον μία πενταετία. 
ΑΠΟ  http://fylarhos.blogspot.com/2011/11/blog-post_7561.html ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Πρόκληση Σγουρού προς το Δήμο Φυλής και ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων στη Χωματερή

Mε ξένα ...κόλυβα θέλει να κάνει οικονομίες ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός 
ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ...ΨΩΜΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ, ΕΝΩ  ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,  ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ...
Για ένα κομμάτι ...ψωμί επιδιώκει να απαλλοτριωθούν η έκταση των Δήμων Ασπροπύργου, Φυλής και ιδιωτών, στη Χωματερή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Με μια, έξω από κάθε λογική, ανακοίνωσή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής προτείνει στους Υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάσο Γιαννίτση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ένα δικαστικό ...πραξικόπημα, καθώς η διαδικασία απαλλοτρίωσης βρίσκεται στα δικαστήρια. Σκοπός της παρέμβασης του Περιφερειάρχη είναι, υποτίθεται, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσα από τη μείωση της τιμής των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την δημιουργία της χωματερής, στα ...15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα δύο επιχειρήματα που παραθέτει ο Περιφερειάρχης είναι, αφενός ότι δεν επαρκεί η προβλεπόμενη πίστωση για το σύνολο της απαλλοτρίωσης κι αφετέρου, ότι η τιμή της γης είναι εξευτελιστική, επειδή στο συγκεκριμένο σημείο, λειτουργεί, εδώ και πενήντα χρόνια, χωματερή. Με το σκεπτικό αυτό ο Περιφερειάρχης ζητά, κατ΄ουσίαν, από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν το τίμημα για την εγκατάσταση της χωματερής, σε μια έκταση που έχει σήμερα μεγάλη εμπορικότητα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Αττική Οδό και την Β' Περιμετρική Λεωφόρο Αιγάλεω και εφάπτεται στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΠΑ) του Ασπροπύργου. Το πραγματικά εξοργιστικό είναι ότι ο Περιφερειάρχης μιλάει από θέση ισχύος καθώς, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, η έκταση έχει ήδη καλυφθεί από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από την απαλλοτριωμένη έκταση των 128 στρεμμάτων ανήκει στους Δήμους Φυλής και Ασπροπύργου και το υπόλοιπο σε ιδιώτες κι ότι, ενώ το Δημόσιο έχει εισπράξει το ποσόν της απαλλοτρίωσης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δεν το έχει καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά ούτε και την ίδια συμμετοχή, που αντιστοιχεί στο 15% του ποσού. Αλλά ενώ ο Περιφερειάρχης εμφανίζεται, στην περίπτωση των ιδιοκτητών της χωματερής, πολύ οικονόμος, δε δίστασε προ ημερών να εγκρίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν για την ...αεροφωτογράφηση των παράνομων χωματερών της Αττικής ( http://fylarhos.blogspot.com/2011/11/blog-post_2615.html). Τόσο καλά...
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:
Υπέρογκα ποσά για εκτάσεις, οι οποίες προορίζονταν για την κατασκευή της Α' φάσης, του 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, στη θέση Σκαλιστήρι, του Δήμου Φυλής, έργο ιδιαιτέρως σημαντικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, καλείται να πληρώσει το δημόσιο, δια μέσου της Περιφέρειας Αττικής. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός επισήμανε μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει σε εποχή οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί και τα ποσά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαθούν. Εγείρονται δε ερωτηματικά για το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει ως σήμερα η αιρετή Περιφέρεια Αττικής, δεν ασκήθηκε (κατά της δικαστικής απόφασης, η οποία προβλέπει την απαλλοτρίωση με τιμές που φθάνουν τα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αίτηση για προσδιορισμό οριστικής τιμής μονάδος από το Δημόσιο, ώστε αυτό να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Αντιθέτως, έχουν ασκηθεί αιτήσεις προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδος από τους ιδιώτες, φερόμενους ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων, με σκοπό να επιδικαστεί και πρόσθετη αποζημίωση σε αυτούς.  Για το λόγο αυτό και με στόχο τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, ο Περιφερειάρχης Αττικής ήδη ενημέρωσε προφορικά τους Υπουργούς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τάσο Γιαννίτση και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, χθες 15 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας το επείγον του θέματος και έστειλε επιστολές προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους ανωτέρω Υπουργούς. Ειδικότερα, για την απαλλοτρίωση της έκτασης προβλέφθηκε ποσό 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν κυρίως από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι το 2008, με την υπ' αριθμόν 5364/2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της τότε Περιφέρειας Αττικής, κηρύχθηκε απαλλοτριωτέα περιοχή στη Φυλή Αττικής για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Το παραπάνω ποσό εκτιμάτο ότι θα κάλυπτε την απαιτούμενη αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της συνολικής έκτασης των 128,72 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή εναπόθεσης σκουπιδιών και έχει, για το λόγο αυτό, χαμηλή αξία (βλέπε Περιφερειακός Σχεδιασμός 2003). Το Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, με την υπ' αριθμόν 371/2010 απόφασή του, προσδιόρισε ως προσωρινή τιμή μονάδος για 18 μόνον στρέμματα, από τις υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες, το ποσό των 200 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε εκτιμήσει ότι η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 15,75 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, στα συγκεκριμένα τεμάχια. Αποτέλεσμα της απόφασης είναι ότι το Δημόσιο καλείται, δια της Περιφέρειας Αττικής, να πληρώσει ως αποζημίωση για την εν λόγω απαλλοτρίωση των 18 στρεμμάτων, το ποσό των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό μόλις για ένα μικρό τμήμα των εκτάσεων που πρέπει να απαλλοτριωθούν! Σημειώνεται τέλος ότι η μη καταβολή έως χθες 15 Νοεμβρίου 2011 του ποσού που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο (3,8 εκατομμύρια ευρώ) έχει ως συνέπεια την αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ως προς τα 18 στρέμματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια