Πέτρος Βιρβίλης: Με προχειρότητα ο Προϋπολογισμός του Δήμου Φυλής!



… Το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του…
Επιστολή, με ευθείες βολές κατά της Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου Φυλής, έδωσε στην δημοσιότητα ο οικονομολόγος και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής διαβούλευσης, Πέτρος Βιρβίλης.
Ο κ. Βιρβίλης, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι ο προϋπολογισμός «καταρτίστηκε με προχειρότητα, δεν υπηρετεί το πνεύμα της υπουργικής απόφασης γιατί το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, με σκοπό να καλύψει το υπερεκτιμημένο ποσό των δαπανών» και υπογραμμίζει την «απαξίωση με την οποία αντιμετωπίσθηκε ο νέος θεσμός στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα τον προϋπολογισμό».
Αναφέρει πως ο Ελεγκτής Νομιμότητας θα καλέσει το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό και δηλώνει την παραίτηση του από την επιτροπή διαβούλευσης θεωρώντας «ότι οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν πραγματικά και να παράγουν έργο και όχι να λειτουργούν ανούσια με μόνο σκοπό τον εντυπωσιασμό και την αυτοπροβολή ατόμων»…
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ 2011
Αγαπητοί συμπολίτες και μέλη του Δ.Σ του Δήμου φυλής,
Σαν αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής διαβούλευσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίσθηκε ο νέος θεσμός στην τελευταία συνεδρίαση με θέμα τον προϋπολογισμό. Ο ρόλος της επιτροπής σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3966 της 9/2/2011 απόφασης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2011 των  ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ορίζει στο άρθρο 3 παράγραφο 1 ότι:
«Η εκτελεστική επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και της επιτροπής διαβούλευσης, για τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, και εισηγείται το προσχέδιο του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού προς την οικονομική επιτροπή».
Σας πληροφορούμε, ότι καμία ουσιαστική πρόταση δεν έγινε από μεριάς της επιτροπής διαβούλευσης διότι απλούστατα δεν εδόθη έγκαιρα ο κατάλληλος χρόνος άλλα ούτε και η σχετική πληροφόρηση που απαιτείτε για μια εμπεριστατωμένη πάνω σε επιστημονική βάση προετοιμασία.
Επιπρόσθετα αναφέρω, ότι σε ερώτηση μου «πια Λογιστική μέθοδος ακολουθήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή για την σύνταξη του προϋπολογισμού;» αντί της απάντησης που περίμενα να λάβω ότι καταρτίσθηκε σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα όπως ορίζει το Π.Δ 315/1999 και ο νόμος 3146/2003 και είναι σύμφωνος με τις οδηγίες που εδόθησαν με την παραπάνω προαναφερθείσα υπουργική απόφαση, έλαβα μια μακροσκελέστατη απάντηση από τον ανώτατο άρχοντα του Δήμου μας στερούμενης επιστημονικού υπόβαθρου, η οποία λίγο ως πολύ κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Δήμοι δεν είναι εταιρείες και γι αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να  εφαρμόσουμε κανένα λογιστικό πρότυπο.
Τον προτρέπω λοιπόν, να μελετήσει προσεκτικά τους αναφερόμενους παραπάνω νόμους και να δώσει στην Δημοσιότητα τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσεων τουλάχιστον του πρώην Δήμου Άνω Λιοσίων καθώς επίσης τις καταστάσεις με τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των πρώην Δήμων Φυλής και Ζεφυρίου, για να πληροφορηθούμε την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και φυσικά τους λόγους για τους οποίους θα μας επιβάλουν οικονομικό επίτροπο.
Όσον αφορά δε τον προϋπολογισμό, θεωρώ ότι καταρτίστηκε με προχειρότητα, δεν υπηρετεί το πνεύμα της υπουργικής απόφασης γιατί το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, με σκοπό να καλύψει το υπερεκτιμημένο ποσό των δαπανών. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω, ότι ο Ελεγκτής Νομιμότητας θα καλέσει το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό.
Καταλήγοντας, σας ενημερώνω ότι δηλώνω την παραίτηση μου από την επιτροπή διαβούλευσης γιατί θεωρώ ότι οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν πραγματικά και να παράγουν έργο και όχι να λειτουργούν ανούσια με μόνο σκοπό τον εντυπωσιασμό και την αυτοπροβολή ατόμων.
Με τιμή
Βιρβίλης Πέτρος
Οικονομολόγος
πηγή:
http://www.otyposnews.gr/archives/13942

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια